Ondergrond kunstgras
De juiste ondergrond kunstgras voor een mooie tuin.
De juiste ondergrond kunstgras voor een mooie tuin.
Of u nu ondergrond kunstgras of kunstgras ondergrond zegt, met beide wordt hetzelfde bedoeld. Namelijk de ondergrond waarop uw kunstgrasmat komt te liggen. Bij het kunstgras leggen is het belangrijk dat het komt te liggen op een ondergrond wat waterdoorlatend, stevig, stabiel en egaal is. Hiervoor zijn verschillende ondergronden geschikt bij verschillende kunstgras toepassingen.
Een ondergrond voor kunstgras in uw tuin, bestaat vaak uit een zandbed. Hiervoor kunnen verschillende zandsoorten voor worden gebruikt. Wij van Kunstgras Brabant gebruiken menggranulaat (ook wel brekerzand genoemd). Menggranulaat is grind dat heel fijn gemalen is tot zand. Dit soort kunstgras zand zorgt voor veel stevigheid en is waterdoorlatend. De waterdoorlatendheid is heel belangrijk voor uw ondergrond kunstgras, omdat u anders een blijvende plas water op uw kunstgrasmat houdt.
Gaat u zelf kunstgras leggen? Neem dan eerst de kennis tot u op om de juiste ondergrond te kunnen maken. Een ondergrond van kunstgras hoort tussen de 5 en 10 centimeter te zijn. Hoe vaster en minder waterdoorlatend de grond is waar u uw kunstgras op gaat plaatsen, hoe dikker de kunstgras ondergrond moet zijn. Een voorbeeld hiervan is klei. Deze grondsoort laat heel slecht water door, waardoor er een dikke laag met menggranulaat gelegd moet worden. Nadat het zand voor de ondergrond is aangebracht, moet het worden aangetrilt (ook wel inklinken genoemd). Dit wordt gedaan door het zand te besproeien, waardoor het lucht uit het zandbed verwijderd wordt. Door het hierna aan te trillen met een trilplaat en daarna met een waterpas en lange lat te egaliseren, ontwikkeld u een stevige, egale en waterdoorlatende ondergrond kunstgras. Het inklinken, aantrillen en egaliseren is een klus dat veel aandacht vraagt en ook ervaring. Wanneer u voor kunstgras laten leggen kiest, hoeft u dit allemaal niet te doen. Kunstgras hoeft echter niet alleen op een zandbed als ondergrond te liggen. Voor een balkon, dakterras zijn er andere ondergronden.
Een ondergrond voor kunstgras op het balkon bestaat vaak een beton. Tijdens de bouw van een balkon door een aannemer, wordt er rekening gehouden met de afwatering van het balkon. Hierdoor is het beton van uw balkon geschikt als ondergrond voor een kunstgrasmat. Kunstgras voor balkon ontwikkelen? Bekijk de afwatering van uw balkon en kom langs in onze showtuin om uw perfecte kunstgras uit te zoeken.
Een ondergrond kunstgras voor uw dakterras verschilt ook van de twee bovengenoemde ondergronden. Het kunstgras wat u uitgekozen heeft, kan direct op het bitume van uw dakterras. Echter moet de waterafvoer wel goed zijn. Dit kunt u door speciale drainagematten aan te brengen. Ook wordt er vaak gekozen voor ‘lavagrind’. Lavagrind is licht waardoor uw kunstgras dakterras niet te zwaar wordt en de constructie het gewicht aan kan.
Als u tegels heeft op uw dakterras is het altijd nodig om een ondergrond aan te brengen. De voegen en randen tussen de tegels, drukken namelijk door het kunstgras heen. Een ondergrond kunstgras bij uw dakterras voorkomt dit.
Wanneer een bezoeker onze showtuin bezoekt, krijgen we vaak de vraag welke kunstgras ondergrond juist is. Een ondergrand kunstgras van zwarte grond of gemengd met cement is niet goed.