Kunstgras tuin voorbereiden

Het eeuwenoude gezegde “Een goed begin is het halve werk” geldt ook voor het kunstgras leggen. Door de juiste kunstgras benodigdheden in huis te halen, kan het sneller worden gelegd.

Oude ondergrond verwijderen

Kunstgras leggen begint bij met het oude gras, bestrating of andere materialen te verwijderen. Om het gras te verwijderen gebruiken wij een speciale machine die alleen de toplaag van uw gazon lossnijdt. Hierna is het gras makkelijk van de ondergrond los te scheppen. De voorbereidingen van kunstgras leggen kunt u ook zelf doen. Met een schep kunt u ook het oude gazon of/en de bestrating verwijderen.

Een voordeel als Kunstgras Brabant uw tuin komt voorbereiden met de machine, is dat er een minimaal verlies is van uw ondergrond. Tevens zorgt de machine ervoor dat de ondergrond relatief heel vlak blijft, waardoor er snel een nieuwe ondergrond gemaakt kan worden.

Benodigdheden

Een schop

Spierkracht

Gras snijmachine

Kruiwagen

Ondergrond kunstgras

Na het verwijderen van het oude grazon, bestrating of andere materialen, moet u in stap 2 beginnen met het verzorgen van een nieuwe ondergrond

Benodigdheden

Kruiwagen

Meng-granulaat

Trilplaat

Waterpas

Aanvoeren van nieuwe waterdoorlatende kunstgras ondergrond

Nadat uw gazon of bestrating is verwijderd, moet u opnieuw de kruiwagen gaan gebruiken. Dit keer wordt deze gevuld met menggranulaat/betongranulaat. Deze zandsoort voert ideaal het water af wat op de kunstgrasmat valt. Tijdens het kunstgras leggen moet u geen zwart of geel zand gebruiken. Deze zandsoorten zijn minder waterdoorlatend.

Bij het maken van een ondergrond met menggranulaat of betongranulaat, is het belangrijk dat deze ongeveer 5 à 10 centimeter hoog is. Hoe hoog de ondergrond precies moet zijn, hangt af van het zwarte ondergrond in uw tuin.

Verwerken van de nieuwe ondergrond

Nadat u het menggranulaat of betongranulaat op de zwarte ondergrond hebt gelegd, wordt er nu begonnen met het egaliseren van de kunstgras ondergrond. Voordat u het leggen gaat, is het belangrijk dat de ondergrond compleet is geëgaliseerd. Dit kan door de ondergrond met een trilplaat goed stevig aan te trillen en daarna met een waterpas glad te strijken.

U bent klaar met het verwerken van de nieuwe ondergrond als uw ondergrond 1 à 2 centimeter (hangt af van de dikte van de kunstgrasmat) onder de bestrating van uw tuin ligt. Het kunstgras heeft namelijk ook een volume. Hierdoor zal er straks na het leggen een egale overgang zijn zonder hoogteverschil.

Kunstgras leggen & (af)snijden

Nu de ondergrond klaar is, kunnen u kunstgras laten leggen of zelf leggen. Tijdens de volgende stappen haalt u een groen of andere kleur in uw tuin!

Ondermat plaatsen

Om uw kunstgras te voorzien van de juiste ondersteuning, wordt bij het kunstgras leggen een ondermat geplaatst. Deze ondermatten zijn een drukverdeeldoek, geotextiel of kunstgras valdemping. Knip de ondermat met een schaar in de juiste vorm en afmetingen. Belangrijk bij het plaatsen van een drukverveeldoek of geotextiel, is dat er geen vouw in zit. De valdemping voor kunstgras kunt u hier tevens plaatsen. Dit zorgt ervoor dat uw kinderen minder hard vallen op het gras. Hierdoor worden ze dan ook vaak gebruikt bij gezinstuinen met kinderen, speeltuinen of op de speelplaats op school.

Het echte kunstgras leggen

Nu de ondergrond helemaal compleet is, kunnen we kunstgras leggen. Rol de mat uit over de ondergrond. Belangrijk is dat u de ‘vleug’ van de kunstgrasmat zo legt, dat u erin kijkt. Hierdoor krijgt u het mooiste resultaat.

Wanneer het kunstgras is uitgerold, is het belangrijk dat u ongeveer 5 à 6 centimeter over de kant rolt. Deze overige centimeters worden straks afgesneden en zorgen ervoor dat het precies goed valt.

Kunstgras op maat (af)snijden

Nadat het op de ondergrond is gelegd en het aan alle zijdes een overschot heeft, kan het kunstgras worden afgesneden. Hiervoor is een scherp stanleymesje nodig en een vaste hand. Zorg ervoor dat u in de achterkant van de kunstgrasmat snijdt en u zo netjes de overige randen afsnijdt. Een tip hierbij is dat u niet te snel stukken van de mat gaat snijden, beter te weinig dan te veel.

Benodigdheden

Schaar

Ondermat

Kunstgras

Stanleymes

Kunstgras vastzetten

Het kunstgras leggen is bijna voltooid. In deze laatste stap zorgen we ervoor dat het op zijn plek blijft liggen en de grasspriet mooi rechtop gaat en blijft staan.

Benodigdheden

Kunstgras lijm

Lijmband

Instrooizand

Kunstgras pennen

Kunstgras lijmen

Heeft u twee kunstgras rollen die aan elkaar gelijmd moeten worden? Dan gebruiken een een lijmband, kunstgras tape of een kitpatroon. Bij het lijmen van 2 stukken, moet u goed letten op de ruimte tussen de 2 matten. Snijd aan beide matten precies genoeg af en plak deze op de lijmband. De lijmband hoort in het midden van de hechting te liggen, waardoor deze niet opvalt.

De kunstgrasmatten ritst u aan elkaar vast. Door te risten, voorkomt u dat u een naad gaat zien. Let hierbij op dat er geen kunstgrassprieten tussen de lijmband en de mat komen te zitten en dat u het stukje voor stukje aan elkaar ritst. Na het ritsen drukt u de hechting goed aan door er een keer overheen te lopen.

De kunstgras tape en kunstgraslijm worden vaak gebruikt als er een klein stukje gelijmd dient te worden. Tevens zorgt het lijmen voor extra stevigheid aan de zijdes.

Inzanden

Het kunstgras leggen is nu klaar, echter zullen de sprieten nog vlak kunnen liggen. Dit komt omdat een rol in de fabriek strak op elkaar wordt gerold. Door kunstgras instrooizand te gebruiken, zorgt u ervoor dat er extra stevigheid en steun aan de spriet en mat gegeven wordt. Wij van Kunstgras Brabant, raden het altijd aan om het in te zanden.

Kunstgras pennen

Indien noodzakelijk, worden er kunstgras pennen gebruikt om heel de mat vast tegen de ondergrond te zetten. Hierdoor kunnen er geen plooien ontstaan. Wij adviseren dit alleen te gebruiken rondom boompjes of als er heuvels in uw tuin liggen. Vaak worden er ook kunstgras pennen gebruikt in speeltuinen en openbare plekken om mogelijk vandalisme te voorkomen.

Kunstgras leggen maar ook onderhouden

Nu het kunstgras leggen is voltooid, kan er worden genoten van uw tuin met een mooi gazon. Door het te onderhouden verlengd u de levensduur van uw mat.

Opborstelen

Kunstgras is een onderhoudsarm product, waarnaar u bijna nooit naar om hoeft te kijken. Dag in dag uit kunt u van het uw mooie natuurlijke groene kleur genieten. Om uw kunstgras mosvrij te houden en de sprieten recht op te laten staan, is maar één ding nodig. Het opborstelen van kunstgras verlengd de levensduur en kwaliteit van uw kunstgras. Borstel uw mat minimaal 2 keer per jaar op en geniet verders van uw tuin! Meer weten over onderhoud van kunstgras?

Benodigdheden

Kunstgras bezem